תרבות פנאי
בית עיצוב

מהי בדיקת emg ומתי יש לבצע אותה?

אורי צוות SYT
אורי צוות SYT

אורי, חוקרת, ידועה בתור כזו שחופרת לעומק עד שמוצאת את אשר על ליבה

אם חשתם בתקופה האחרונה בעיות בשרירים או בתגובות עצביות בגוף, יתכן שתתבקשו לבצע בדיקת emg. מטרת הבדיקה היא לבדוק את קיומן של מחלות או השפעות שונות שעלולות לפגוע בשרירים או בתפקודם כמו פגיעות עצביות שונות או מחלות מוטוריות. הבדיקה נקראת גם בדיקה אלקטרופיזיולוגית או אלקטרומיוגרפית, ומבצע אותה רופא העוסק בתחום הניורופיזיולוגיה עם התמחות ספציפית במערכות שרירים ובמערכת העצבים ההיקפית. את ההשפעות על השריר הבדיקה בודקת באמצעות החדרת מחטים דקיקות שמטרתן לגרות את העצבים ולייצר תגובה בשריר. הגירוי של השרירים מייצר פעולה חשמלית בגוף האדם, וזו מתורגמת למסך בנראות של גלים. בדיקת EMG מוגבלת מסיבות אנטומיות

איפה מבצעים בדיקות EMG?

הבדיקה מבוצעות במכונים העובדים בשיתוף עם קופות החולים או במכונים פרטיים בדומה לבדיקות אולטרסאונד, סיטי וכדומה. במידה ותקבל הפנייה לבדיקה אתם זכאים לבצע אותה במסגרת סל התרופות, אך אם תבצעו את הבדיקה דרך קופת החולים תהיו מוגבלים בבחירת מיקום הבדיקה, מי מבצע אותה ומתי. במידה ותחליטו לבצע את הבדיקה באופן פרטי, העלות היא גבוהה יותר אך יתכן ותהיו זכאים להחזר מביטוח הבריאות הפרטי שלכם, במידה ויש לכם כזה. לרוב, בדיקות באופן פרטי הן בעלות תורים מיידיים.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

הבדיקה מתחילה באמצעות חיטוי האיזור בעור שעומדים לבדוק. לאיזור זה יחדיר הרופא מחט דקיקה המחוברת לאלקטרודה. כאשר אנחנו במצב מנוחה, לא אמורה להופיע פעילות חשמלית של השריר. כעת הנבדק מתבקש לבצע תנועות כמו כיווץ והרפייה של השרירים הנבדקים. הפעילות החשמלית שתיווצר כתוצאה מהתנועה, תיקלט באמצעות האלקטרודה, ותישלח למכשיר המציג אותה כגלים במסך.
אורך הבדיקה כשעה, ולרוב אין בעיה להמשיך ביום כרגיל, לעיתים לאחר מנוחה קלה בלבד. הבדיקה אינה דורשת הערכות מיוחדת, אך יתכן ותשאלו מראש על מצבכם הרפואי תתבקשו לתזמן נטילה של תרופות שונות.

מתי כדאי לבצע בדיקת emg?

את הבדיקה מבצעים במקרים בהם למטופל יש סימפטומים שונים המעידים על כשלים בתרגומם של האותות החשמליים בשרירים המובילים לתנועה תקינה. את ההפנייה מקבלים לרוב כאשר ישנן תופעות לא מסוברות אצל המטופל כגון כאבים בשרירים, חולשה בשריר, תחושת כיווץ בשריר (בדומה לתחושה של שריר שנתפס במהלך פעילות ספורטיבית), כאבים שונים בגפיים המובחנים מכאבי שלד, כלי דם וכדומה, תחושות של הירדמות או נימול באיברי הגוף. הבדיקה תנסה לאתר את מה שגורם לתחושות החולשה, השיתוק או ההתכווצות במקרים כמו מחלת ALS, פגיעות שונות בחוט השדרה, פריצות דיסק, או פגיעות ניורולוגיות באיזורי המוח השולטים על השרירים.

כמה עולה בדיקת emg?

מלבד הבדיקה עצמה שמבוצעת על ידי רופא מומחה ישנו כמובן תהליך של פענוח הבדיקה. עלות הבדיקה משתנה ממכון למכון ומגורמים שונים כמו דחיפות ומיידיות התור, העלות שלה היא לרוב כ-2,000 שקלים.

איפה ניתן לבצע את הבדיקה?

בעיקרון אחרי שקיבלתם הפניה לביצוע הבדיקה, אתם צריכים גם לדאוג לטופס 17 כדי שתוכלו להתקדם ואכן לבצע אותה. יש לקבוע תור ויש כמה אפשרויות. האחת היא דרך מכונים המשתייכים לקופות החולים, אך אלה לא רבים והתורים לרוב ארוכים מאוד. דרך נוספת היא בעצם לבצע את הבדיקה במחלקה ספציפית באחד מבתי החולים הקרובים לביתכם. גם כאן התורים לרוב לוקחים זמן. לכן, האופציה הטובה ביותר היא לקבוע תור דרך מכונים פרטיים שמספקים תורים יחסית קרובים וכך תוכלו לבצע את הבדיקה כמה שיותר מהר. את הבדיקה לוקח זמן לאבחן, משום שהיא נשלחת לנוירולוג ולכן תקבלו ברוב המקרים תוצאה תוך מספר שבועות.

פייסבוק
לינקדאין
ווטסאפ
כתבות נוספות שיעניינו אותך