תרבות פנאי
בית עיצוב

מחלת הגלאוקומה – אבחון מוקדם חשוב

אורי צוות SYT
אורי צוות SYT

אורי, חוקרת, ידועה בתור כזו שחופרת לעומק עד שמוצאת את אשר על ליבה

כשזה מגיע לטיפול בגלאוקומה, המטרה היא לעצור את הנזק של המחלה מוקדם ככל האפשר. מסיבה זו, ברור שרצוי אבחון וטיפול מוקדם יותר של מחלת הגלאוקומה, ובזכות טכנולוגיה כגון טומוגרפיה קוהרנטית אופטית, ניתן לזהות היטב נזק מבני בשלב מוקדם של מהלך המחלה, לעתים קרובות לפני שניתן לזהות חריגות תפקודיות.

התנהלות זו מובילה למצבים בהם פחות מטופלים סובלים ממצבים של ניוון רשתית או מאובדן ראייה משמעותי כתוצאה מגלאוקומה. יחד עם זאת, חשוב להימנע מאבחון שאינו מדויק של גלאוקומה בקרב נבדקים עם אנומליות שעלולות להיחשב בטעות כמחלה.

אתגרים לאבחון מוקדם של מחלת הגלאוקומה

אחד האתגרים המשמעותיים באבחון גלאוקומה בשלבים המוקדמים ביותר הוא השונות המשמעותית במראה הדיסק האופטי המצוי בעיניים תקינות. כמה דיסקים אופטיים חריגים עשויים להיות מאוד קשים או בלתי אפשריים להבחין בדיסקים גלאוקומטיים.

עיניים עם דיסקים אופטיים כאלה עשויים להיות אפילו ממצאים חריגים בשדה הראייה שניתן לבלבל עם פגמים בשדה הגקלאוקומטי. נתון זה נכון גם לגבי שכבת סיבי העצב ברשתית וקומפלקס תאי הגנגליון המקולרי, מאפיינים מבניים חריגים עשויים לבלבל את היכולת להבחין במדויק בין עיניים גלאוקומטיות לעיניים רגילות.

קביעת אבחון מדויק

מאגרי הנתונים הנורמטיביים שבהם רופאים בישראל משתמשים מדי יום על מנת לקבוע אם המטופלים שלהם מוגדרים באזור הירוק, הצהוב או האדום, מורכבים בעיקר ממטופלים שאין להם קוצר ראייה גבוה או ממצאים מבניים חריגים. לא תמיד זו השוואה הוגנת, והיא עלולה להוביל לאבחון שגוי של גלאוקומה.

בקרב מטופלים עם דיסק אופטי חריג, או מאפייני עיניים אחרים כגון אורך צירי גבוה, השיטה הטובה ביותר לקבוע במדויק אבחנה של גלאוקומה עשויה להיות מעקב אחר המטופל לאורך זמן, על מנת לאתר שינוי מבני או תפקודי משמעותי.

הבחנה בין גלאוקומה לבין אובדן ראייה כתוצאה מהגיל

אם מתגלה אובדן משמעותי של רקמה עצבית, ונשללו סיבות אחרות, ניתן לקבוע את האבחנה של גלאוקומה בדרגה גבוהה של ודאות. יחד עם זאת, יש מידה מסוימת של אובדן שמתרחש הן בעובי הרקמה העצבית והן בתפקוד הראייה, פשוט כתוצאה מהזדקנות רגילה. מצב זה פירושו שאפילו מטופל בריא יחווה רמה מסוימת של אובדן ראייה לאורך זמן.

הנושא מורכב עוד יותר באבחון מטופל עם קוצר ראייה גבוה. במצב זה, יש לרוב דיסק אופטי עם מראה גלאוקומטי, גם בהיעדר גלאוקומה. קוצר ראייה הוא גורם סיכון להתפתחות המחלה, מה שאומר שעלול להיווצר מצב בו החריגות המבניות האלה יאובחנו בטעות כקוצר ראייה ולא כגלאוקומה.

כמובן שבחלק מהמקרים הרופאים צודקים, אבל המטופלים עדיין יצטרכו להיות במעקב קבוע מכיוון שקוצר ראייה הוא גורם סיכון לגלאוקומה. נוכחות קוצר ראייה פשוט מקשה על ביצוע האבחנה.

שיטות בדיקה חלופיות

ככל שהטכנולוגיה התפתחה, הופיעו שיטות חדשות לזיהוי ואישור אבחון גלאוקומה בשלבים המוקדמים ביותר, וחלקן מבטיחות.

האם ניתן לטפל בגלאוקומה בשיטות טיפול טבעיות?

בהחלט כן. נמצא קשר ישיר בין טיפולי דיקור המתבצעים לאורך זמן לבין הפחתת התסמינים המאפיינים את המחלה. דיקור בנקודות ספיציפיות מסייע בפתיחת נקודות הצ’י התקועות, מזרים אנרגיה חדשה הכוללת חמצן ודם לאזור העיניים מה שמאפשר לשפר מצבים כמו קוצר ראייה, חיזוק הרקמות העצביות והאטת תהליך ההזדקנות. כמובן שכאשר מדובר בקוצר ראייה ברמה גבוהה השיפור לא תמיד מורגש ישר ולעתים הוא אף מינורי, אך אם אובחנתם במחלה או שאתם סובלים מבעיות עיניים אחרות, שווה לנסות פרט לטיפול הקונבנציונלי גם טיפול טבעי שיכול במידה רבה להקל עלינו.

פייסבוק
לינקדאין
ווטסאפ
כתבות נוספות שיעניינו אותך